21.1 C
Staphorst
zondag 28 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsKansen voor boeren op veengronden in Staphorst

Kansen voor boeren op veengronden in Staphorst

Sinds kort is het mogelijk voor agrarische bedrijven met veengronden om de Koolstofbank geld te verdienen. Hoe? Door structureel het waterpeil van percelen omhoog te zetten! CO2-uitstoot wordt hierdoor verminderd -nat veen houdt CO2 beter nu eenmaal beter vast dan droog veen-, en dat is geld waard!

Boeren en andere grondeigenaren op veen kunnen de CO2-uitstoot van hun grond verminderen door het waterpeil omhoog te zetten. De zogenaamde CO2-certificaten die ze hiermee verdienen kunnen ze verhandelen op de Koolstofbank, binnenkort genaamd PlatformCO2neutraal. En dat levert behoorlijk wat op: zo’n €400,- tot €700,- per hectare per jaar. Kopers van de certificaten kunnen zo op vrijwillige basis hun eigen CO2-uitstoot compenseren.

{loadmoduleid 137}

Kansrijke gebieden in Overijssel

Naast bijvoorbeeld Friesland, Utrecht en Zuid-Holland is Overijssel één van de provincies met veenweides die zich lenen voor de Koolstofbank. Niet elk stuk veengrond is namelijk geschikt. Wél geschikt zijn veengronden met meer dan 90 cm veen, zonder een kleidek. Deze bevinden zich ook binnen de gemeente Staphorst. Ze komen voor in het gebied Staphorsterveld, ten oosten van natuurgebied Oldematen.

Valuta voor Veen

Het verwaarden van de CO2 die wordt vastgelegd in het natte veen, gebeurt via de methode Valuta voor Veen. Deze werd ontwikkeld in Friesland en is gecertificeerd door de Stichting Nationale Koolstofmarkt.

Biodiversiteit

Het vernatten van het veen is niet alleen een inkomstenbron voor boeren en grondeigenaren, het levert de natuur ook nog wat op: zo gaat het bodemdaling tegen, en levert het grote voordelen op voor de biodiversiteit. Denk maar aan de weidevogels!

{loadmoduleid 137}

Eerste certificaten al verkocht

De eerste CO2-certificaten zijn op 3 juli jongstleden toegekend aan het bedrijf Miedema in Friesland. Voor 32 hectare agrarisch veenweidegebied. De certificaten zijn gekocht door een verpakkingsbedrijf dat op vrijwillige basis zo haar CO2-uitstoot heeft gecompenseerd. Meer hierover lees je op: www.koolstofbank.nl.

Meer weten of deelnemen?

Ook Overijsselse boeren en andere grondeigenaren kunnen deelnemen. Heb je interesse en wil je meer weten hierover? Neem dan contact op met Willem Seine, Natuur en Milieu Overijssel in Zwolle: [email protected].

{loadmoduleid 137}

- Advertisment -

Meest Populair