21.1 C
Staphorst
zondag 28 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsZienswijze provincie Overijssel en twaalf*) gemeenten op ontwerp Luchtvaartnota

Zienswijze provincie Overijssel en twaalf*) gemeenten op ontwerp Luchtvaartnota

De provincie Overijssel en twaalf Overijsselse gemeenten dienen een zienswijze in op de ontwerp Luchtvaartnota 2020-2050 van de rijksoverheid. In de nota beschrijft de minister van Infrastructuur en Waterstaat hoe zij de ontwikkeling van de luchtvaart in de komende dertig jaar voor zich ziet. De belangrijkste aandachtspunten in de zienswijze zijn dat de minister veel beter moet uitleggen waarom zij bepaalde keuzes maakt en welke effecten de keuzes hebben op de leefomgeving van de inwoners van Nederland. Ook wijzen de overheden op  de kansen voor technologische en duurzame innovaties in de luchtvaart die Twente Airport en Technology Base Twente bieden.

{loadmoduleid 137}

Lelystad Airport wordt ten onrechte als een gegeven gepresenteerd

Het belangrijkste bezwaar in de zienswijze is dat de minister Lelystad Airport ten onrechte als een voldongen feit presenteert. Dit terwijl het proces van de luchtvaartnota en de herziening van het luchtruim juist een antwoord moeten geven op de vraag of Lelystad Airport wel nodig is. Grote delen van Overijssel verwachten hinder als gevolg van de openstelling. De grote teruggang in luchtverkeer als gevolg van de corona-crisis en de roep om verduurzaming van mobiliteit is een kans om van Lelystad Airport – als de luchthaven al nodig is – te ontwikkelen tot de meest duurzame luchthaven ter wereld, waarop alleen vliegtuigen vliegen die voldoen aan de hoogste duurzaamheidsambities. Op korte termijn is een overloopluchthaven niet nodig.

De Overijsselse overheden vinden verder dat de minister de keuzes in de Luchtvaartnota onvoldoende onderbouwt. Zij lijkt te kiezen voor maximale economische groei en minimale verbeteringen voor klimaat, gezondheid en kwaliteit leefomgeving.

{loadmoduleid 137}

Technology Base en Twente Airport als sleutel voor duurzame luchtvaart

De minister mist met de luchtvaartnota kansen om echt werk te maken van verduurzaming van de luchtvaart. In Twente liggen hiervoor grote kansen. De Technologybase Twente en Twente Airport hebben veel potentie als het gaat om luchtvaartinnovaties zoals elektrisch vliegen, onbemand vliegen (drones) en veilige integratie van onbemand en bemand vliegen. Ook werkt Twente Airport op dit moment hard aan het inrichten van een cluster voor onderhoud, reparatie en revisie van verkeersvliegtuigen.

Zeggenschap en transparantie in besluitvorming

De Overijsselse overheden blijven benadrukken dat besluiten over luchtvaart een transparant en navolgbaar proces vragen, dat helder moet zijn wat de effecten op de omgeving zijn, en dat sprake is van daadwerkelijke participatie van alle betrokkenen (ook op de grond).

*) De zienswijze is ingediend door de provincie Overijssel, mede namens de gemeenten Dalfsen, Deventer, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Kampen, Olst-Wijhe, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Wierden en Zwolle.

{loadmoduleid 137}

- Advertisment -

Meest Populair