21.1 C
Staphorst
zondag 28 mei 2023
No menu items!
HomeNieuwsStookalert voor Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland

Stookalert voor Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland

Stookalert dinsdag 7 februari 2023: stook geen hout

Het RIVM adviseert om op 7 februari 2023 in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving. Verwarm jij je woning alleen met een houtkachel? Dan geldt het advies niet voor jou, maar blijf je ervan bewust dat je buren last kunnen hebben van de rook.

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook. De ongunstige weersomstandigheden, zoals weinig wind en een dunne onderste luchtlaag zorgen dat de rook blijft hangen.

Verwachting

In de nacht van dinsdag 7 februari naar woensdag 8 februari wordt in grote delen van het land stabiel weer verwacht. Er is weinig wind waardoor rook weinig wordt verspreid. Pas in de loop van woensdagochtend wordt meer wind verwacht, waarmee de luchtkwaliteit verbetert. Houd op woensdag de Stookwijzer en stookalert websites in de gaten voor de actuele verwachting.

Lees meer op www.rivm.nl/stookalert.

- Advertisment -

Meest Populair