21.1 C
Staphorst
zondag 28 mei 2023
No menu items!
HomeEvenementenWandeling ‘Zuidflank Operatie Amherst’ 21 juli in Boswachterij Staphorst’ o.l.v. gids

Wandeling ‘Zuidflank Operatie Amherst’ 21 juli in Boswachterij Staphorst’ o.l.v. gids

STAPHORST – Op D.V. donderdagavond 21 juli kunt u weer mee met de wandeling het Staphorsterbos. Onder leiding van een gids hoort en ziet u het verhaal van de Franse parachutisten. Zij landden in de nacht van 7 op 8 april 1945 in en rond het bos. De wandeling vertrekt naast de voormalige boswachterswoning Vijverweg 4 te Punthorst. De tocht begint om 19.00 uur en duurt ruim 1,5 uur. Graag reserveren bij G.J. Westhoff via 038-3857966 of via het contactblad op de site westhoffboeken. Deelname € 5,- p.p. Op de zandweg naast het voormalige boswachtershuis (Vijverweg 4, Punthorst) is parkeergelegenheid.

Dit keer zien we aan de hand van foto’s de derde en laatste rustplaats van Yves Loichot in Kapelle (Zeeland). Ook zal de heer Pruim de kogelhulzen tonen die hij vond in de brandgang op de locatie waar de Franse parachutisten twee mannen uit het verzet beschoten. De afdeling wapens, munitie en explosieven van de Koninklijke Marechaussee liet zijn licht er over schijnen. Op de betreffende locatie vertelt Pruim over de uitkomst van dit onderzoek. Ook de hulzen zelf zijn dan te zien. Die brengen het verhaal van het verzet en de Franse bevrijders tastbaar dichtbij.

Operatie Amherst was een luchtlandingsoperatie van ruim 700 SAS-soldaten verdeeld over 47 sticks uitgevoerd boven Groningen en Drenthe met de zuidflank bij Den Hulst, Staphorst, Balkbrug en Dedemsvaart. Tijdens de wandeling krijgt u het verhaal over de 60 Franse para’s van stick 14, 15, 16 en het ver afgedwaalde stick 4 bij Dedemsvaart. Uiteraard nemen we een kijkje bij de toenmalige boswachterswoning (de eerste verzamellocatie) en de werkschuur van Staatsbos die de nacht als Centrale Post heeft gefungeerd. Daar bij de werkschuur was tevens het eerste voorlopige graf van Yves Loichot (SAS) en Kees de Roos (verzet).

De wandeling voert verder door de brandgang die die nacht intensief werd gebruikt. U hoort en ziet aan de hand van foto- en kaartmateriaal onderweg naar het bivak van het verzet o.a. over de fatale eerste ontmoeting tussen de Franse parachutisten en de daar aanwezige verzetsmannen, de wederwaardigheden op de droppingslocaties in Den Hulst en rond Kanlaan 56, het drama aan de Dekkersweg, de aanval op de Lichtmis, de overnachting aan de Kievitshaar en het uiteindelijke doel: de brug over bij Balkbrug. Gekeken wordt naar de achtergrond en het karakter van deze militaire operatie en in welke mate deze mannen hun gestelde doelen hebben bereikt.

- Advertisment -

Meest Populair