23.2 C
Staphorst
woensdag 7 juni 2023
No menu items!
HomeNieuwsBuurtbemiddeling vanaf 2021 in Staphorst en Dalfsen: een gezamenlijke aanpak voor en...

Buurtbemiddeling vanaf 2021 in Staphorst en Dalfsen: een gezamenlijke aanpak voor en door inwoners

In elke buurt kan het voorkomen dat bewoners zich ergeren aan het gedrag van hun buren. En als mensen het niet met elkaar kunnen uitpraten, kan een burenruzie zelfs uit de hand lopen. Dit is voor beide partijen vervelend. Met buurtbemiddeling kan in veel gevallen erger worden voorkomen. Vanaf 1 januari 2021 is buurtbemiddeling mogelijk in de gemeente Staphorst en Dalfsen.

Gemeente Staphorst en gemeente Dalfsen, woningcorporatie Vechtdal Wonen, Woonstichting VechtHorst, Stichting Welzijn Staphorst (SWS) en Saam Welzijn hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor buurtbemiddeling. Vanaf 1 januari 2021 gaan zij samen met de politie buurtbemiddeling organiseren voor inwoners in beide gemeenten. Maar wat houdt buurtbemiddeling precies in? Wanneer komt u in aanmerking voor buurtbemiddeling? Een oproep voor vrijwilligers is nodig omdat buurtbemiddeling voor en door inwoners gebeurt.

{loadmoduleid 137}

Wat is buurtbemiddeling

Burgemeester Erica van Lente van de gemeente Dalfsen:

Het is belangrijk dat buren hun onderlinge ergernis of geschil zo snel mogelijk samen bespreken. Helaas blijkt in de praktijk soms dat dit niet mogelijk is. Dan kan tussenkomst van een onafhankelijke partij een oplossing zijn. Dit noemen we buurtbemiddeling. Het is mooi om te zien dat we hierin zoveel partners hebben gevonden om samen mee op te trekken.

Hoe en wanneer werkt buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling is vooral toepasbaar bij problemen tussen buurtgenoten in de dagelijkse leefsfeer. Het gaat om situaties die in beginsel te licht zijn voor formeel optreden door politie en/of justitie. Voorbeelden zijn overlast van geluid, huisdieren, kinderen, stank, rommel, roddelen, parkeren, pesterijen en intimidatie. De bemiddeling houdt in dat er een luisterend oor en onafhankelijke gespreksleiding voor de betreffende buren is. Want het is de bedoeling dat de ruziënde partijen zelf samen hun conflict oplossen.

{loadmoduleid 137}

Een gezamenlijke aanpak voor en door inwoners

Wethouder Alwin Mussche van de gemeente Staphorst:

Wanneer mensen gezamenlijk een oplossing bereiken voor het conflict is dit doorgaans blijvend opgelost, terwijl een van boven opgelegde oplossing de klacht niet altijd oplost. Een ontevreden klager zal dan telkens opnieuw terugkomen bij instanties. Deze aanpak is een mooi voorbeeld van ‘voor en door bewoners’ en de zelfredzaamheid van onze samenleving.

Buurtbemiddelaar worden? Meld u aan als vrijwilliger

Buurtbemiddeling gebeurt onder leiding van twee bemiddelaars. Dit zijn goed getrainde vrijwilligers die daarvoor een speciale training hebben gevolgd. De bijbehorende trainingen worden kosteloos aangeboden en er is een onkostenvergoeding mogelijk. Heeft u affiniteit met dit onderwerp en wilt u een steentje bijdragen in het oplossen van conflicten? Meld u dan aan als vrijwilliger. Neem voor het aanmelden en meer informatie contact op met Ivonne Saueressig, coördinator Buurtbemiddeling, via [email protected] of 06 – 39 34 57 40.

Uitgangspunten van buurtbemiddeling op een rij:

  • Buurtbemiddeling gebeurt voor en door bewoners
  • Centraal staat de aanpak van overlast en conflicten tussen bewoners
  • Een snelle, vroegtijdige aanpak voorkomt escalatie
  • Buurtbemiddelaars zijn goed getrainde vrijwilligers
  • Twee buurtbemiddelaars ondersteunen beide partijen in een conflict
  • De bemiddelaars stellen zich onpartijdig op en geven geen oordeel
  • Deelname aan buurtbemiddeling is gratis en daardoor laagdrempelig
  • Buren zijn zelf verantwoordelijk voor (de oplossing van) hun conflict
  • Zelf bedachte oplossingen zijn duurzamer dan opgelegde oplossingen
  • Bemiddelingsgesprekken en afspraken zijn strikt vertrouwelijk

{loadmoduleid 137}

- Advertisment -

Meest Populair